tsjekkiager
Tsjekkia planlegger å legalisere cannabis i samarbeid med Tyskland

Tsjekkia er på vei til å legalisere cannabis for voksne, og har som mål å koordinere med Tyskland for å dele informasjon og beste praksis for å regulere den lovlige industrien.

Etter Tysklands kunngjøring om å legalisere cannabis, har Tsjekkia nettopp begynt å ta fatt på reisen mot cannabis-legalisering, med sikte på å harmonisere lovgivningen med Berlin.

Den tsjekkiske koalisjonsregjeringen utarbeider et lovforslag for å regulere industrien, som forventes å bli presentert i mars 2023, mens full legalisering kan tre i kraft innen januar 2024.

I september ga regjeringen narkotikakommissær Jindřich Vobořil i oppdrag å utarbeide en lov for å legalisere cannabisbruk for voksne. Vobořil kunngjorde at tsjekkiske tjenestemenn er i kontakt med den tyske regjeringen for å koordinere og konsultere hverandre om deres forslag.

“Vi er i kontakt med våre tyske kolleger, og vi har gjentatte ganger bekreftet at vi ønsker å koordinere ved å konsultere hverandre om våre forslag,” sa han i et Facebook-innlegg.

hvor utbredt er cannabis i Tsjekkia?

Tsjekkia regnes som et av de mest liberale landene når det gjelder cannabislovgivning.

Selv om rekreasjonsbruken fortsatt er ulovlig, avkriminaliserte den besittelse av cannabis til personlig bruk i 2010 og legaliserte medisinsk cannabis i 2013.

I tillegg er Tsjekkia et av få europeiske land som dyrker hamp med et THC-innhold på opptil 1 % til industrielle formål. Til sammenligning har andre EU-medlemsstaters lovgivning satt grensen til ca. 0,2 %, selv om EU nylig bestemte seg for å øke THC-nivået fra 0,2 % til 0,3 % for godkjente hampavlinger brukt til industrielle formål.

Derfor ser reguleringen av fritidsmarkedet ut til å være en naturlig vei å følge for et land der omtrent 30 % av de voksne har prøvd cannabis, og 8 % til 9 % bruker det regelmessig, ifølge Addiction Report utgitt i august av Nasjonalt overvåkingssenter for narkotika og avhengighet (NMS).

Til tross for avkriminaliseringen for personlig bruk, trives det illegale markedet fortsatt fordi det ikke er etablert noen lovlig produksjon, og forsyningskjeden mangler kvalitetskontroll og kontroll med salg til unge under 18 år.

Noen eksperter mener at legalisering har potensial til å generere betydelige inntekter fra beskatning av cannabisforbruk, tatt i betraktning at det er rundt 800 000 aktive cannabisbrukere i landet.

Ifølge det tsjekkiske piratpartiet, den minste politiske gruppen i regjeringskoalisjonen og en av de mest fremtredende cannabisforkjemperne i landet, kan cannabisprodukter generere rundt 800 millioner euro (782 millioner dollar) i skatteinntekter årlig.

Videre foreslår regjeringens nasjonale økonomiske råd (NERV) at regulering av den lovlige cannabisindustrien vil hjelpe Tsjekkia med å bekjempe høye offentlige budsjettunderskudd.

I et intervju med et lokalt nyhetsmedie, sa Vobořil at cannabis ville bli solgt i utvalgte apotek etter en lisens autorisasjon og sannsynligvis i lisensierte dispensarer.

Videre bør kommunene ha mulighet til å bestemme om det skal tillates eller forbys cannabisbutikker.

Selv om det fortsatt er uklart hvor praktisk talt Tsjekkia og Tyskland ville koordinere seg med hverandre og hvilke effekter samarbeidet kan gi i de respektive lovgivningene, har Vobořil som mål å etablere en modell for en sosial cannabisklubb for tsjekkiske forbrukere, mye brukt i Spania.

“Mine kolleger i Tyskland snakker om tillatte mengder, og de har ikke cannabisklubbene som vi forutser. Jeg ønsker absolutt å holde cannabisklubbene til mitt siste åndedrag. Denne modellen virker veldig nyttig for meg, i hvert fall for det første noen år», skrev han på Facebook.

Vobořil ønsker også å starte et handelspartnerskap med Tyskland for å forsyne hverandre, selv om Berlins plan om å legalisere cannabisbruk for voksne vil utelukke import av cannabisprodukter.

I et intervju med den tyske offentligheten forklarte den statseide internasjonale kringkasteren Deutsche Welle, Vobořil, at han ville “prøve å sikre at så lite cannabis som mulig blir konsumert gjennom konvensjonell røyking fordi det er mest skadelig for helsen.”

Dette tyder på at regjeringen kan starte en kampanje for å råde cannabisbrukere til å konsumere cannabis gjennom vaporizers eller andre metoder.

Tysklands kunngjøring av planene deres om å legalisere cannabisbruk for voksne har allerede gitt betydelige effekter i Europa, ettersom det brakte debatten om legalisering av cannabis tilbake og har presset Tsjekkia til å planlegge å regulere det lovlige markedet innen en bestemt tidsramme.

Ved første øyekast ser tsjekkernes tilnærming til legalisering av cannabis ut som et forsøk på å følge opp et felles møte holdt i juni mellom Tyskland, Luxembourg, Malta og Nederland for å diskutere muligheten for å etablere en strukturert multilateral utveksling for å dele kunnskap, beste praksis og erfaringer for å regulere advokatbransjen.

Representanter for den tsjekkiske republikkens presidentskap i Rådet for Den europeiske union skal også ha vært til stede på møtet.

Bortsett fra Malta, som ble det første EU-landet som legaliserte cannabis for voksne og dyrking for personlig bruk i slutten av 2021, jobber disse landene med å regulere cannabis, ved å ta i bruk forskjellige grader av legalisering.

 

Related Posts

Legg inn en kommentar