13

Hype eller Medisin?

CBD og andre cannabinoider
Cannabinoider som CBD (cannabidiol), CBG (cannabigerol) og andre hamp-produkter opplever for øyeblikket en enorm hype. Vil dette fortsette å være bare en fase, eller er dette begynnelsen på mye nødvendige medisinske fremskritt?

Cannabisoljer og ekstrakter : 

Hvilken effekt kan ekstrakter ha på humør, velvære, appetitt og søvn?

Det endokannabinoide system, nerver og reseptorer:

Kombinasjoner av cannabinoider, hvordan cannabinoider samhandler, risikovurderinger og forskningsfunn fra European Cannabinoid Therapy Association.

Cannabinoider

Hampplanten har eksistert i over 5 000 år, en gammel historie. På grunn av dette finnes det i dag flere tusen varianter og krysninger av den opprinnelige planten, noen av dem kan inneholde høyest mulige mengder THC eller CBD som disse plantene er i stand til å oppnå. Et hovedmål er utvinning av disse cannabinoidene og andre stoffer som kan ha medisinsk potensial.

Sammenlignet med tidligere år har vi sett en stor økning i forskning utført med ingredienser fra cannabisplanten i stedet for syntetiske stoffer. I medisinsk meta-database av Pubmed er det nå tusenvis av fagfellevurderte studier, uavhengig forskning, vitenskapelige oversikter og mer arbeid der virkningsmekanismene til forskjellige cannabinoider er detaljert [1].

Det er en vanlig misforståelse at effektene av cannabisprodukter utelukkende avhenger av THC-nivåer. De spesifikke effektene av visse typer cannabisplanter blir mye tydeligere med en kombinasjon av flere cannabinoider som THCV, CBG, CBC, CBD, CBN, CBDV og andre, ennå ikke fullt ut bestemte cannabinoider og terpener. De vises også i forskjellige konsentrasjoner innen planten. Derfor er hver cannabisstamme unik i sine medisinske effekter/egenskaper.

Cannabinoider er aktive ingredienser som hovedsakelig finnes i plantearter som Cannabis sativa, Cannabis indica og Cannabis. De har sterke farmakologiske effekter i praktisk talt hver synaptisk overføring av det sentrale og perifere nervesystemet, samt i immunsystemet vårt. Det er nå anslått 120 identifiserte cannabinoider og over 400 andre stoffer fra cannabisplanten har blitt isolert. Disse finnes nesten utelukkende i den kvinnelige hampplanten.

Hannplanten brukes hovedsakelig til industrielle formål som papirproduksjon og byggematerialer. THC (tetrahydrocannabinol) cannabinoidet som finnes i hampplanten har en sterk likhet med det naturlig forekommende endocannabinoidet som produseres i menneskekroppen, anandamid. Dette forklarer hvordan begge molekylene samhandler med våre CB-reseptorer, som ble oppdaget i 1992 og finnes på celler over hele kroppen.

Som en nøkkel og lås kan både endocannabinoider (menneskelig) og fytocannabinoider (plante) binde seg til disse reseptorene, noe som resulterer i cellereaksjoner som for eksempel i nerveceller der de kan påvirke aksjonspotensialet.

Cannabinoider som CBD (kannabidiol) og CBG (kannabigerol) er medisinske stoffer som er utvunnet fra blomstene til hunnhampplanten (Cannabis Sativa). I motsetning til THC (tetrahydrokannabinol), er de ikke psykoaktive og er ikke underlagt narkotikalovgivningen i Tyskland eller Europa. Cannabinoider blir nå undersøkt farmasøytisk over hele verden og har et bredt spekter av bruksområder, fra Alzheimers til spiseforstyrrelser, hudsykdommer og kreft, til søvnløshet, kvalme og oppkast.

Endocannabinoid systemet

Endocannabinoider er kroppens egne aktive ingredienser som er involvert i viktige nøkkelprosesser i kroppen som fordøyelse, søvn, glemsel (traume) og beskyttelse (styrking av immunsystemet). De påvirker reguleringen av hele hjernen, tarm og hypothalamus-hypofyse-binyrebark-aksen [2].

Endocannabinoider tilhører kroppens nevrotransmittersystem. Receptorerne i dette systemet samarbeider nøyaktig med endocannabinoider; for eksempel binder THC med CB1-reseptoren mens CBD med CB2-reseptoren. Disse reseptorene er protein-komplekser på eller i celle-membranen til kroppsceller. Når THC-molekyler binder seg til denne CB1-reseptoren – for eksempel en hjernecelle – utløser det en endring i cellens aksjonspotensial. Dette utløser så et eksitasjonssignal langs nevrotransmittere og synapser til immunforsvaret der forsvarscellene tar handling.

Det finnes hundrevis av forskjellige reseptorer som finnes i alle typer celler gjennom hele vårt sentralnervesystem (hjerne) og i det perifere nervesystemet (kropp). CB1- og CB2-celleoverflatereceptorene er bare de vanligste forekommende reseptorene, både i organene våre (hjerne, glatt muskelvev, kjønns- og fordøyelsesorganer) og i immunsystemet (B-celler og cytotoksiske T-celler).

CB1- og CB2-reseptorene er nesten universelle i sin overføring av nerveimpulser gjennom nesten alle kjente nevrotransmittere som er involvert i kroppsfunksjoner.

EFFEKTER AV CANNABINOIDER

Fytokannabinoider, cannabinoider produsert av cannabisplanten, kan konkurrere med og etterligne kroppens egne endocannabinoider. Cannabinoider kan direkte påvirke opptaket av nevrotransmittere.

Cannabinoider fra eksterne kilder konkurrerer med disse transmitterne rundt CB-reseptorene og gir effekter lignende de av kroppens egne nevrotransmittere. For eksempel kan CBG (cannabigerol), en ikke-psykoaktiv cannabinoid som finnes i ulike typer cannabis, hemme GABA-opptak og dermed fremme søvn og positivt påvirke stress- og fryktrespons.

GABA-reopptakshemmere brukes allerede til å behandle angst i noen tilfeller. Samlet sett kan eksterne cannabinoider fra cannabisplanter ha ulike effekter på aktiviteten til mange budbringere i hjernen, ikke bare GABA. Disse inkluderer også dopamin, acetylkolin, endorfiner, prolaktin, glutamat, histamin, noradrenalin, prostaglandiner, serotonin, opioidpeptider og mange flere. Dette forklarer hvorfor cannabisprodukter kan påvirke sykdommer og lidelser.

sitat

Med en naturlig “fullspektrum” hampolje og mange forskjellige cannabinoider inne i den, er det nesten umulig å forutsi virkningene. Dette er grunnen til at vi ser en økende avhengighet av isolerte cannabinoidoljer som inneholder enkelt-cannabinoider separat og i høyere konsentrasjoner for å gi målrettet lindring og behandling. En olje med høyt innhold av kun CBD kan derfor gi målrettet lindring for å hjelpe med søvnforstyrrelser, angst, spasmer og epilepsi. CBD kan også stimulere benvekst, og ved å bruke cannabinoider på disse målrettede måtene, kan man hjelpe med å lindre symptomer mer effektivt. Mens produkter og oljer med forskjellige cannabinoider er nesten allment tilgjengelige, varierer de ofte sterkt i kvalitet. I kombinasjon kan cannabinoider tilby synergistiske, antagonistiske og større additive effekter samtidig som de tilbyr potensialet til å redusere bivirkninger av andre medisiner eller sykdommer. Dette er hva som resulterer i slike omfattende virkninger og applikasjoner av medisinsk cannabis; den kan gi sedasjon, smertelindring, appetittstimulering, søvnhjelp, kvalmesuppresjon, krampeløsning, stimulering og så mye mer.

Cannabis og geriatrisk medisin

Basert på deres påviste sikkerhet, finnes det flere spesifikke cannabispreparater med sterke analgetiske (smertelindrende) og, om nødvendig, euforiske effekter som er svært godt egnet til geriatrisk eller palliativ behandling. Disse cannabispreparatene, ofte cannabinoid-spesifikke, kan forbedre humøret, øke appetitten og gi en dyp og trøstende søvn. De kan konsumeres i mange former, enten som en ren olje eller i te og bakverk [3].

Et økende antall studier fra Pubmed og European Cannabinoid Therapy Association har vist den sterke effekten av CBD på nerveceller, aksoner og dendritter, og hvordan det kan ha potensial til å helbrede dem. Nerveender blir rekonstruert, og reseptorer kan kommunisere igjen [4].

CBD har vist seg å være det første ikke-toksiske, eksterne stoffet som kan senke uttrykket av ID-1-inhibitorer i metastaserende brystkreftceller, noe som igjen fører til lavere tumoraggressivitet [5].

For personer som ofte befinner seg i stressende situasjoner eller har generalisert angst, kan noen dråper med CBD ofte føre til umiddelbar spenningsslipp og lindring på bare noen få minutter. De med svette hender og angst blir merkbart roligere og avslappet etter bare 3 til 5 minutter. Disse målingene fra blodprøver i laboratoriet og praktiske vurderinger demonstrerer de faktiske effektene av CBD oljedråper.

Ved bruk av HRV-målinger (hjertefrekvensvariabilitet) kan vi skille mellom akutt og kronisk stress. 

CBD UNDER ANGREP

Økningen i popularitet av CBD kan tilskrives dens potensielle evne til å eliminere behovet for mange eksisterende medisiner. Det er av disse grunnene at vi kanskje også ser flere rettssaker angående saken. Internettforhandlere som Amazon blokkerer salg av CBD- og cannabisprodukter, mens EFSA (Det europeiske mattrygghetsorganet) har plassert flere cannabinoider på listen over nye matvarer, noe som gjør det vanskelig å selge disse produktene til tross for at cannabinoidprodukter har eksistert på markedet siden før 1997.

Likevel er det fortsatt en lys fremtid for cannabinoider og cannabisprodukter. Forskere som studerer og avdekker nye varianter og komponenter av cannabisplanten, fortsetter å gjøre nye funn daglig. Et økende antall land fortsetter å vedta nye lover om cannabis, inkludert enkelte stater i USA. For øyeblikket er ikke CBD-produkter i EU tillatt å inneholde mer enn 0,2% THC. De fleste inneholder uttrekk fra cannabis sativa-planter i hampfrøolje som bærerolje.

Mange dyrkere av cannabisplanten produserer varianter som inneholder relativt lavt nivå av THC, men høye konsentrasjoner av CBD. Med nye krysningsmetoder og patenterbare teknologier er det nå mulig å skape spesifikke, høyt konsentrerte cannabinoider eller en blanding av de forskjellige eller viktigste cannabinoidene der effektene er kjent. Når det endelige produktet kun inneholder fem av de mer enn 200 eksisterende stoffene, er det da mulig å evaluere effektene og metabolismen til det aktuelle produktet på riktig måte.

RISIKOER

Generelt sett trenger ikke prosentandelen CBD i en olje å overstige 10%. På denne måten er det fortsatt umulig å overdosere på CBD, til tross for dens potensielle innvirkning på effekten av blodfortynnere eller skjoldbruskkjertelmedisin. Dette skyldes det faktum at CBD kan øke hastigheten der giftstoffer, men også medisiner, elimineres fra blodstrømmen. I tilfelle av noen medisiner er ikke dette ønsket scenario.

De som velger å konsumere billigere CBD-olje-varianter med over 200 stoffer på grunn av manglende ren utvinning, utsetter seg selv for risiko på grunn av den fremdeles udefinerte rekkevidden av effekter. En mer gunstig tilnærming er å ta isolerte cannabinoider, det vil si å konsumere enkeltekstraksjoner eller en blanding av isolerte utvunnede cannabinoider der interaksjoner med andre medikamenter er dokumentert.

Takket være kontinuerlige funn og pågående medisinsk forskning, kan vi se frem til hyppigere forbedringer i kunnskapen om cannabinoider og deres interaksjoner. Mens dette fortsetter, ser vi en nesten uendelig utvidelse av potensielle cannabinoider og deres effekter. Vi kan også akseptere at kvaliteten på råmaterialer vil spille en avgjørende rolle når det gjelder markedsuksess. Hampedyrkere bør for eksempel foretrekke naturlig og ikke-klorert vann til irrigasjonsformål.

Bearbeidings- og ekstraksjonsmetoder blir også betydelig forbedret, og gir oss muligheten til å utvikle patenterte metoder som kan gi opptil 99,9% garantert rene cannabinoider. Kvalitet er en avgjørende faktor, og standardisering er nødvendig for farmasøytisk overholdelse. CBD-produkter hører derfor hjemme på apotek og ikke helsekostbutikker.

Dette gjør det mulig for farmasøyter å samarbeide med leger og be om informasjon om bivirkninger og annen informasjon. Det gjør det også mulig for pasienter å finne pålitelige behandlingsalternativer og passende cannabisprodukter som har vist seg å ha effekt på symptomene deres.

FORFATTER, REFERANSER OG MER

FORFATTER

Martin Möhrke jobber for et nederlandsk selskap som driver med forskning og produksjon av cannabinoider, Optima Formula BV. Disse produktene kan bestilles i mange apotek og på nettet. Martin har arbeidet med komplementær terapi og medisin som akupunktur, ortomolekylær medisin, homeopati, termografi og energiterapi. Han driver en naturlig helseklinikk for naturlig behandling i Numansdorp, Nederland. Martins nåværende fokus er forskning på cannabinoidkombinasjoner for behandling av søvnforstyrrelser, fedme, angst og depresjon. E-post: info@optimaformula.com Nettsted: www.optimahealth.nl | www.optimaformula.com | www.twinleaf.no

Oversettelse og bilder levert av Øystein Skinstad jobber i Norges første medisinske cannabisinformasjonstjeneste for helsepersonell, pasientgrupper og pasienttjenester. Han har lang erfaring innen cannabisforskning og -behandling, og har bidratt til å øke kunnskapen om medisinsk cannabis i Norge. Gjennom sin jobb i TwinLeaf Group AS gir han råd og veiledning til helsepersonell og pasienter om bruk av medisinsk cannabis som behandlingsalternativ, og hjelper til med å sikre at pasientene får tilgang til høykvalitets cannabisprodukter som passer deres behov., E-post: info@twinleaf.no | Nettsted: twinleaf.no 

 

Kilder [1] www.pubmed.de/gateway/nlm-pubmed/ [2] Bertalan Dudás: „The Human Hypothalamus – Anatomy, Functions and Disorders”, NOVA [3] www.md-herb.com/medical-cannabis-101/ and www.ect-a.com/ [4] www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5209363/ [5] www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18025276

Related Posts

Legg inn en kommentar